אך במקרים לא מעטים הזייפנים טועים טעות מרה!
לעיתים זייפנים משלבים בין טקסטים שהודפסו במדפסת עם טקסטים שהועברו באמצעות הפקס. כך, כאשר מומחה לזיוף מסמכים נשאל האם מסמך מסוים אותנטי, או שמא מדובר במסמך מזויף המורכב מכמה חלקים שונים, אשר שונו בו פרטים מהותיים בטקסט, או נשתלה בו חתימה, הוא בוחן את המסמך תחת הגדלה משמעותית ובודק אותו לפרטי פרטים. .בוחן מסמכים מיומן מסוגל להבחין בקלות, תחת אמצעי הגדלה שונים, בהבדלים בפיקסלים ובאופי קו שונים גם כאשר מדובר במסמך מצולם. ניתן לזהות שינויים החל מגילוי הקווים הקטנים ביותר, כמו סימני פיסוק, מקפים או קוים אופקיים תחת כותרת, וכלה בשוני במרווחים בין מרכיבים שונים שעל המסמך החשוד כמזויף. קווים אופקיים ומאונכים "מזוגזגים" אופייניים למסמך שהועבר בפקס היות וקיימים הבדלים ניכרים בין מבנה הקווים שהועברו בפקס, לבין מבנה הקוים שמקורם בצילום רגיל של מסמך, המומחה מזהה כששניים או יותר סוגי קוים מוכללים במסמך אחד. והוא יכול לקבוע, ברמת ביטחון טובה, שמסמך הורכב מאלמנטים שנלקחו ממסמכים שונים, או שמדובר במסמך שלא נחתם או נכתב במעמד אחד. ובאשר לבדיקת זהות המכשיר עצמו : בכל תשגיר פקס נמצא פרטים מזהים בראש הדף או בתחתיתו. בשורה זו ניתן למצוא את שם השולח, מספר הפקס ממנו נשלח המסמך, מספר הפקס המקבל, תאריך ושעת שליחת הפקס ואף מספר הדפים שנשלחו. המידע הזה מסייע לחוקר לזהות את המודל של מכשיר הפקס, של מקבל הפקס ואף את תאריך העברת הפקס. אך לא תמיד ניתן לסמוך על הנתונים האלה משום שמזייף מיומן מסוגל להכניס שינויים בפרטים המזהים שהוזכרו. לכן, לא די לבחון רק את המסמך לגביו נטענת טענת זיוף, ויש להגיש למומחה מסמכים שנשלחו והתקבלו מאותו מכשיר הפקס ומאותה תקופה בה נשלח המסמך סביבו קיימת מחלוקת. סימנים חשובים ניתן למצוא בתוצרים של מכשירי פקס שנעשה בהם שימוש תכוף או כאלה שמשמשים משרד לאורך זמן. מכשירים "ותיקים" סובלים מבלאי או מבעיות מכאניות הייחודיות לכל מכשיר. משטח סריקה שרוט במקום ספציפי, שחיקה של התוף או של מזין המסמכים כולם מותירים את רישומם הייחודי על המסמך שהועבר ממכשיר פקס ספציפי. גם נקודות מפוזרות, או עיוותים חוזרים המופיעים באותם אזורים על המסמכים המודפסים, מסייעים למומחה לזהות האם המסמכים הופקו באמצעות אותו מכשיר.בדיקת זיוף מסמכים
חתימה מהווה טביעת אצבע אישית הקשה מאוד לזיוף. לפיכך, מבחינה משפטית חתימה היא הסימן שלנו להתחייבות ולקיחת אחריות, ומעידה על כך שאנו מאשרים את תוכן המסמך עליו חתמנו. חתימה מופיעה הן במסמכים אישיים והן במסמכים רשמיים שונים, עליהם לעיתים מצויה טביעת חותמת מלווה בחתימה בכתב היד של רושם המסמך. החתימה בכתב יד היא הנותנת את הגושפנקא החד משמעית לכך שהוא אכן אחראי לתוכן המסמך. בנוסף, בדיקת זיוף מסמכים רשמיים בוחנת היטב את החותמות ואת חתימתו של האחראי לו, ומשווה אותם לחותמת הרשמית ולחתימתו במסמכים אחרים אשר ידוע שהן חתימותיו המקוריות. מובנת מאליה העובדה שכאשר המסמך כולו כתוב בכתב יד, ולא מודפס, עומד לרשות הגרפולוג המשפטי, המבצע בדיקת זיוף מסמכים, חומר רב יותר לעבוד אתו לצורך השוואה.
בדיקת זיוף מסמכים: כלי חשוב בחקר האמת
כתב היד משקף את המתחולל במוחו ובגופו של הכותב. לאדם בוגר הרגלי כתיבה וחתימה ייחודיים לו, אשר לרובם אינו מודע כלל, והרגלים אוטומטיים אלה, יוצרים תופעות כתב, אשר חשיבותן גדול ביותר בבואנו לקבוע אם כתב יד או חתימה מזויפים. ממש כפי שזיהוי שקר בפוליגרף יתבצע באמצעות מאפיינים לא נשלטים או מודעים כמו הזעה או דפיקות לב, בכתב היד ובחתימה המרכיבים הלא מודעים כוללים את לחץ הכתב, איכות הקו ומהירות הכתיבה. כך, אפילו בחתימה, שהיא טקסט קצר מאוד, ניתן לאבחן את איכות התנועה והלחץ המאפיינים חתימה אותנטית לעומת איכות התנועה והלחץ המאופיינים בחתימה החשודה כמזויפת. כאמור, להשוואת מרכיבים לא מודעים אלה משקל רב ביותר כאשר מתבצעת בדיקת זיוף מסמכים והם המסייעים החשובים ביותר לגילוי האמת.
האם ניתן לגלות זיוף חתימה דיגיטלית?
היום מסמכים רבים נחתמים באופן דיגיטלי. ישנו הבדל בין חתימה דיגיטלית לחתימה אלקטרונית. הראשונה מוצפנת היטב וקשה מאוד לזייפה. השניה ניתנת לזיוף בקלות רבה יותר באמצעות סריקה או צילום שלה ולאחר מכן הדבקתה על מסמך אחר. בדיקת זיוף מסמכים כוללת גם בדיקת מסמכים דיגיטליים לגרפולוג יש כלים מתקדמים באמצעותם יוכל לזהות זיוף גם במסמכים אלה. מרכיבי הקו תחת מיקרוסקופ ומיקום ההדבקה למשל יכולים להחשיד בזיוף. כך, למשל, כאשר החתימה מועתקת ומודבקת, יתכן שתודבק במקום אחר יחסית לקו החתימה בו נוהג הכותב להתחיל את חתימתו והדבר יהווה חשד לזיוף.
דבורה הראל היא גרפולוגית משפטית ועסקית בעלת ניסיון רב בתחום. מאחוריה גילוי זיופים במסמכים שונים, החל מצוואות ועד ערבויות. מוזמנים ליצור קשר.