צוואה היא המסמך המשפטי המשמעותי ביותר אשר אמור להתקיים אחרי מותו. צוואה כוללת את האופן בו ירצה אדם לחלק את רכושו, מי יכלל בקרב יורשיו ומי לא, והיא יכולה לכלול גם הוראות נוספות החשובות לנפטר. צוואה ניתן לערוך במספר דרכים: בכתב יד, בפני עדים, בפני רשות (בבית משפט או בפני רשם הירושות) או בע"פ בפני עדים ובאמצעות מצלמה. כאשר צוואה נערכת בכתב יד או בפני עדים היא כוללת את חתימתו של המצווה, או כשהיא נערכה בפני עדים. חתימתם של העדים (שאינם בני משפחה) היא קריטית. זיוף צוואות לצערנו אינו תופעה נדירה ובתי המשפט לענייני משפחה עמוסים בתביעות הכרוכות בזיוף צוואות. לעיתים חתימת הנפטר מזויפת ע"י יורש שיודע שהוא אמור לקבל חלק קטן מן הירושה ורוצה לשנות את הדברים לטובתו. בדיקת הצוואה ע"י גרפולוג מומחה בגרפולוגיה משפטית יכולה לקבוע באופן חד משמעי האם אכן מדובר על צוואה מזויפת
כיצד נעשית בדיקת זיוף צוואות?
כאשר מדובר על צוואה שנכתבה בכתב יד או בפני עדים, תתבצע השוואת החתימה/ חתימות שעל גבי הצוואה לחתימותיהם של אותם אנשים (המצווה והעדים) שנחתמו ממועד הקרוב למועד החתימות שעל הצוואה. הדבר חשוב כי במיוחד אצל אדם מבוגר יכולים לקרות שינויים בריאותיים המשפיעים ביותר על תהליך הכתיבה ועל צורת החתימות. כמשודבר על מסמך מודפס, , נבדקים פרטים כמו פונטים, נייר ודיו כדי לבדוק אם השמוש בהם היה שגור בעת עריכת הצוואה. כשמדובר בצוואה הכתובה בכתב יד, נערכת השוואה בין כתב ידו של המצווה מאותה תקופה בה נערכה הצוואה. ואף נבדק האם ישנם פרטים שנוספו מאוחר יותר ולא היו במקור בעת כתיבת הצוואה המקורי.
בדיקת מצב של עורך הצוואה באמצעות הכתב
מעבר לכך שניתן לבדוק זיוף צוואות באמצעות בחינת הכתב, החתימה, ופרטים נוספים המאפיינים את הכתוב, ניתן גם לבחון באיזה מצב בריאותי – קוגניטיבי היה המצווה בזמן עריכת הצוואה. כדי שצוואה תקבל תוקף משפטי, המצווה חייב לערוך אותה כשהוא כשיר לכך קוגניטיבית וגם שלא הופעל עליו לחץ בזמן עריכת הצוואה. את שני אלה ניתן לגלות באמצעות בדיקה גרפולוגית קיימים סימנים האופייניים לאנשים הסובלים מדמנציה או מאלצהיימר, וככל שמצבם הורע ברור שלא יכלו לערוך את הצוואה באותו זמן.
דבורה הראל היא גרפולוגית בעלת ניסיון רב המתמחה בגרפולוגיה משפטית, לרבות בדיקת זיופי צוואות או ניתוח מצבו הבריאותי והקוגניטיבי של המצווה בזמן כתיבת הצוואה. מוזמנים ליצור קשר.