קיימות שיטות שונות לזיוף חתימות וכתבי יד, אחת מהן מכונה "זיוף העצמי"
כגרפולוגית משפטית, אני נתקלת לא אחת במקרים בהם אנשים מנסים לזייף את חתימתם על מנת להתנער ממחויבויות שונות.
לא נדירים המקרים בהם אדם חותם על המחאות בשונה מהרגלו, על מנת לטעון שפנקס הצ'קים נגנב ממנו, ושהוא בכלל לא חתם על ההמחאה באמצעותה התחייב או רכש דבר מה ולכן אינו ערב לכיסוייה.
התופעה נפוצה גם במקרים של חתימה על כתבי ערבות לבנקים או על גב המחאות עסקיות, כערבות אישית לפירעון תשלום של חברה שבבעלות נותן השיק.
כותב עלול לשנות מהאופן בו הוא רגיל לחתום על מנת להתחמק ממחויבות לתשלום
קיימים מקרים שבהם נדרש מי שמתכחש שחתם על מסמך להביא דוגמאות כתב וחתימות, ובנוסף גם לכתוב ולחתום מול עיניו של המומחה. לפתע, נוכח המומחה שהכותב מאט את כתיבתו, מנסה לעצב צורות כתב, מוזרות במעט, רק כדי שלא להסגיר את אופן כתיבתו האמיתי.
סוג זיוף זה נקרא בשפה המקצועית "זיוף עצמי".
אך, מה שהמזייף אינו מודע לו הוא, שכתיבה, ובמיוחד חתימה, היא תהליך אשר נעשה באופן כמעט אוטומטי. אדם יכול להיות מודע למה שהוא כותב, אך הוא לא תמיד מודע לאופן שבו הוא כותב, (תוך כדי כתיבה).
כך, גם בחתימה הפשוטה ביותר, קיימים מרכיבי כתב רבים מאוד, אליהם לא מודע המזייף. תופעות כמו פרופורציות בין אותיות בכתב היד, האופן בו מתחילה חתימה או המיקום שבו מסתיימת כתיבתה של אות, שימוש בתגים קטנים, כמו נקודות או פסיקים, במקומות מאוד ספציפיים, הם אלה שעשויים להסגיר את הניסיון לזייף.
בספרות המקצועית קיימים מחקרים אשר מפרטים את המאפיינים השכיחים המופיעים בסוג זיוף זה, ואלה מקנים לגרפולוג המומחה יכולת טובה לזהות צורת זיוף זו , למרות ניסיונותיו של הכותב להטעות.
זיוף חתימות – דבורה הראל גרפולוגית
חתימה היא אישית ומהווה כמעט טביעת אצבע בשל ייחודיותה והקושי לחקות אותה. על כן, לא בכדי חתימה על הסכמים והתחייבויות שונים מהווה את אישורו הסופי והתחייבותו המוחלטת של האדם שחתם עליהם. בכל מסמך חשוב נדרשת חתימה: צוואות (בכתב יד או בפני עדים), חוזים במגוון תחומים, החל מחוזי שותפות בחברות, חוזה בין ספק ללקוח, חוזה מכר בעסקת מקרקעין ועד הסכם משכנתא, ערבויות, המחאות והרשימה עוד ארוכה. עם זאת, פעמים רבות אדם מתכחש למחויבויותיו, או שאחרים מנסים לכבול אותו להתחייבות כוזבת, באמצעות זיוף חתימותיו על גבי מסמכים בדרכים שונות. גרפולוג משפטי שיש לו ניסיון רב בתחום וברשותו כלים שונים לבדיקה והשוואה בין חתימות יוכל לקבוע באופן חד משמעי האם אכן נעשה זיוף.
באילו דרכים נעשה זיוף חתימות?
זיוף חתימות יכול להתבצע בדרכים שונות, החל מדרך פשוטה ולא מתוחכמת עד דרך מתוחכמת שתידרש בדיקה דקדקנית להוכחת הזיוף. הדרך הלא מתוחכמת היא באמצעות שרבוט סתמי או באמצעות כתיבת שמו של אדם בלי לבדוק כיצד נראית חתימתו. . דרך מתוחכמת היא למידת אופן חתימתו המקורית של אדם ולאחר אימונים ותרגול ביצירתה, הם מנסים לשוות לחתימה מראה דומה הנרשם באופן חופשי יחסית. כיום השתכללו אמצעי הזיוף וניתן לסרוק את חתימתו של אדם ממסמך אחד ולהדביק אותה על גבי מסמך אחר.
כיצד ניתן לבדוק האם חתימה היא מזויפת?
גרפולוג משפטי יבדוק זיוף חתימות באמצעות השוואת החתימה החשודה כמזויפת עם חתימותיו הידועות של האדם החתום על המסמך החשוד כמזויף. גם אם חתימה הועתקה באופן הנחזה כמדויק, תמיד יהיו הבדלים מזעריים בין חתימה מקורית למזויפת, בעיקר כאלה הקשורים לתנועת החתימה. לפעמים חתימה מקורית נעשית באופן זורם וקולח בעוד שחתימה מזויפת תהיה איטית ובתנועה קפואה יותר, ובמקרים אחרים להיפך. יכולים להיות הבדלים נוספים כמו עובי הקו והבדלים אחרים שיכולים להתגלות רק לגרפולוג מקצועי ובאמצעות מכשור כמו מיקרוסקופ. זיוף חתימה דיגיטלית ייבדק ע"י השוואות חתימה: האם ישנה על מסמך כלשהו חתימה הזהה לחלוטין לאותה חתימה חשודה. שכן, גם אם אותו אדם יחתום את חתימתו, תמיד יהיו הבדלים קטנים בין חתימה לחתימה כך שדמיון מוחלט יכול להעיד על זיוף.
דבורה הראל היא גרפולוגית בעל ניסיון רב בתחום הגרפולוגיה המשפטית והיא עושה שימוש בידע וניסיון שצברה וברשותה מכשור מתקדם לגילוי זיוף מסמכים וחתימות. מוזמנים ליצור קשר.