מה בין אמצעי לגילוי סימני כתב נסתרים לבין השפעת הקורונה? ממצאי מחקר חדש!
כל אימת שעולה לדיון שאלת אותנטיות של כתבי יד, חתימות ומסמכים בכלל, אנו מתייחסים למסמכים אשר עליהם נמצאים מרכיבים כתובים או מודפסים על סוגי ניירות שונים. אולם בוחן המסמכים בודק הרבה יותר מאשר את הנגלה לעין.
לא פעם מודה אדם שחתם על חוזה אך לא חתם על עמוד מסוים הכולל סעיף משמעותי ומחייב בחוזה, העובדה המוכיחה את צדקתו הייתה שאין חתימה ולו בראשי תיבות, על העמוד המסוים הזה. הצד שכנגד הצדיק את היעדר החתימה שלפעמים קורה שבמהלך חתימה על חוזה בעל עמודים רבים ובשלושה עותקים לפחות, מדלגים לפעמים על דף בטעות.
המסמך המקורי שהונח על שולחני כגרפולוגית משפטית ובוחנת אותנטיות של מסמכים, נראה "כשר" לכאורה. סוג הנייר, סימני הזיהוי של המדפסת זהים, אין תופעות יוצאות דופן במרווחים ובעריכה כולה. אך לא היה די בבדיקת הסימנים הגלויים לעין.
נשארה בדיקה חשובה לבצוע: זיהוי סימני כתב נסתרים. במקרה שלנו, חיפשתי סימני חירוץ של כתב על הדף שהכותב טען שהוסף מאוחר יותר וכן על הדף שבא אחריו.
ואכן, לא נמצאו חירוצי חתימה שנחתמה מעל הדף שבמחלוקת, אך נמצאו סימני חריצה של חתימה בדף שלאחריו. משמע, אכן הוחלף הדף האמור בדף אחר, הוא היה חתום והשאיר את אותותיה של החתימה על הנייר שמתחתיו. כאן המקום להעיר כי לחץ סביר של עט כדורי או עט "פיילוט" חד, מותירים את רישומם על הנייר, אך בדיקה כזאת בלתי אפשרית כאשר מדובר בבחינת מסמכים מצולמים או סרוקים.
סימני חריצה של כתב יד
בדרך כלל, משתמשים במכשירי זיהוי אלקטרוסטטי בשם ESDA כדי לחשוף את המידע שנכתב מתחת לפני כן, אך גם ניתן אף לאבחן אותם באמצעי תיאורה ובאורי גל שונים. עד לתקופת הקורונה השתמשו במכשיר ה-ESDA עם זאת, בטונר שמשמש לפיתוח תמונה מהשקעים אלה, אך בשל הפרעה בשרשרת האספקה במהלך המגיפה העולמית המתמשכת, ניסו המומחים להשתמש בחומרים שונים שיעשו את העבודה וחלקם "עלה" על שימוש בדיו עט מחיק. בעקבות ההתנסות הזו, נערך מחקר אשר פורסם ב-2020:
Canadian Society of Forensic Sience Journal
מחקר זה נועד לאמת את השימוש בדיו עט מחיק כיישום חלופי לפיתוח נראות של שקעים על 11 משטחי כתיבה שונים. ההליך עבר אופטימיזציה והערכתו, והביצועים שלו בפענוח רשמים מחורצים מ-11 משטחים תחתונים שונים הושוו למכשיר זיהוי אלקטרוסטטי קונבנציונלי שהכיל את הטונר הרגיל. החוקרים הופתעו לגלות כי מכשיר ה-ESDA עם מריחת טונר פיתח בהצלחה טביעות חרוטות מכל המשטחים, למעט על נייר מצופה מבריק אשר לא הניב תוצאות משביעות רצון. לעומת זאת, היישום של עטים מחיקים פיענח בהצלחה לא רק מהנייר המבריק המצופה אלא גם משישה משטחי כתיבה נפוצים אחרים.
מסקנתם של החוקרים ציינה שבעוד שהטונר נשאר יישום אמין לפענוח חריצי כתב, ניתן להשתמש במריחת עט דיו מחיק במקרה שבו טונרים אינם זמינים, גם על משטחים כגון נייר מבריק, כאשר יישום של טונרים לפיתוח עשוי לא לספק תוצאות משביעות רצון.
Evaluation of the performance of erasable marker pen ink for the development of indentations on documents upon surface charging by electrostatic detection device.
Nabeesathul Sumayya Mohamed Sadiq , Izliana Izyanti Abdullah Siti Nur Musliha Mohamad Noor Kong Yong Wong ,Kah Haw Chang & Ahmad Fahmi Lim Abdullah
Pages 57-70 | Received 14 Sep 2020, Accepted 06 Dec 2021, Published online: 03 Jan 2022
תמונה של מכשיר ה-ESDA והשימוש בטונר